میزان شیرینی شهد گلها در حافظهی زنبورهای عسل نمیماند. تنها چیزی که آنها به یاد میآورند شیرینتر بودن یک گل نسبت به گلهای دیگر است.
فرادید| در تحقیق تازهای که در مجلهی eLife منتشر شده است زنبورهای عسل نخست در معرض دو گل قرار گرفتند و دریافتند گل اول شیرینتر از گل دوم است. سپس، دریافتند گل سوم شیرینتر از گل چهارم است. سپس دو انتخاب در اختیار آنها گذاشته شد: یک جفت گل که زنبورهای عسل آنها را قبلاً کنار هم ندیده بودند (مثلاً گل دوم و سوم یا گل اول و سوم).
به گزارش فرادید، در یک سری از آزمایشات، اولویتهای انتخاب زنبورها نشان داد که آنها تنها خاطرات بسیار ابتدایی از گلها را برای مدت طولانی در ذهن نگه میدارند. زنبورها در طول فاز آموزش فقط به یاد آوردند یک گل بهتر یا بدتر بوده است. به نظر میرسد زنبورها پس از گذشت چند دقیقه به یاد نمیآورند خود گلها چقدر شیرین و پرفایده بودند یا حتی شیرینیشان در قیاس با گلهای دیگر چقدر بوده است.
تحقیقات پیشین نشان داد خاطرات ما انسانها شامل دادههای قطعی (مثلاً میزان شیرین بودن چیزی) و مقایسهای میشود. «سار» پرندهی بومی اروپا و تنها حیوان دیگری که این پرسش در مورد آن آزمایش شد، حینِ بیادآوردنِ گزینهها از ترکیب دادههای قطعی و مقایسهای مشابه ما انسانها استفاده میکند. خانم یونگه ژو نویسندهی مشترک این مقاله میگوید: «یافتههای ما مکانیسم متفاوت و خیرهکنندهای را آشکار کرد که نشان داد زنبورهای عسل در قیاس با انسانها و پرندگان، چگونه دادههایشان دربارهی گزینهها را حفظ و از آن استفاده میکنند.»
پروفسور فِی پِنگ نویسندهی ارشد مقاله میگوید: «شاید اینطور باشد که استراتژیهای مختلفی که زنبورهای عسل و انسانها از آنها استفاده میکنند به دلیل رژیمهای غذایی مختلف آنها تکامل یافته باشد. شاید زنبورهای عسل طوری تکامل یافتند که فقط شهد گل بخورند و نیاز نباشد جزئیات را بیاد بیاورند و صرفاً با استفاده از قیاسهای ساده زنده بمانند و رشد کنند.»
خانم یونگه ژو میافزاید: به رغم چیزی که شاید استراتژی ضعیف حافظه بنظر برسد، زنبورهای عسل در یافتنِ سودآورترین گلها بسیار خوب عمل میکنند. بسیار جالب است که حیوانات مختلف در جایگاه اکولوژیکی خودشان با استفاده از این استراتژیهای متفاوت به طرز مشابهی موفق هستند.
منبع: neurosciencenews
مترجم: زهرا ذوالقدر