
رییس هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران با اشاره به فعالیت ۱۶ مرکز در زمینه کاشت حلزون شنوایی در سراسر کشور، بر لزوم تامین منابع برای ورود فناوریهای نوین پزشکی تاکید کرد.
به گزارش مدنیوز، سیدحسین صفوی، رییس هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، در همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبتهای گوش و شنوایی که صبح امروز، دوشنبه اول اردیبهشتماه ۱۴۰۴ و همزمان با نخستین روز هفته سلامت در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، نهادی عمومی و غیردولتی است که فعالیت خود را بر اساس قانون مصوب سال ۱۳۷۸ مجلس شورای اسلامی آغاز کرده است. این نهاد بر پایه یک قانون هشتمادهای شکل گرفته که در آن وظایف و اختیارات ویژهای برای حمایت از نظام سلامت کشور تعریف شده است.
وی افزود: نام این نهاد، خود گویای هدف و فلسفه تأسیس آن است: صرفهجویی ارزی در حوزه درمان. بهعبارت دیگر، این نهاد مأموریت دارد تا با تأمین نیازهای تخصصی و درمانی بیماران در داخل کشور، از اعزام بیماران به خارج جلوگیری کند؛ بدین معنا که هرگاه مداخلات پزشکی، درمانی یا تشخیصی خاصی مورد نیاز بیماران باشد و آن خدمت در داخل کشور فراهم نباشد، هیأت امنا با فراهمسازی آن خدمت در داخل، ضمن ارتقای توان داخلی، مانع از خروج ارز و کاهش هزینههای درمانی میشود و هدف نهایی، کاهش هزینهها برای نظام سلامت و بیماران، و تأمین درمانهای ضروری در داخل کشور است؛ گامی مؤثر در جهت استقلال درمانی و مدیریت بهینه منابع ارزی کشور.
وی در ادامه افزود: در حوزه کاشت حلزون شنوایی نیز شاهد توفیقاتی ارزشمند بودهایم. یکی از شاخصترین و قابل تقدیرترین اقدامات هیأت امنای صرفهجویی ارزی، که البته حاصل تلاش جمعی و نه صرفاً وابسته به شخص بنده است، در همین حوزه رقم خورده است؛ مسیری که به همت مرحوم دکتر شیبانی پایهگذاری شد.
صفوی تصریح کرد: در آغاز، فناوری مربوط به کاشت حلزون شنوایی در کشور موجود نبود و بیماران ناچار به اعزام به خارج از کشور بودند. اما با برنامهریزی و حمایتهای صورتگرفته از سوی هیأت امنا، این ظرفیت در داخل کشور ایجاد شد. گروهی از اساتید برجسته جراحی گوش، حلق و بینی به کشورهای صاحب تکنولوژی اعزام شدند، آموزشهای تخصصی لازم را فرا گرفتند و پس از بازگشت، زمینه اجرای این جراحی پیشرفته در داخل کشور فراهم شد.
فعالیت ۱۶ مرکز در زمینه کاشت حلزون شنوایی در سراسر کشور
وی گفت: اگر بخواهیم به روند این پیشرفت در کشور اشاره کنیم، در آغاز راه، تعداد جراحیهای کاشت حلزون در سال به کمتر از ۱۰ مورد میرسید، اما در حال حاضر توانایی انجام ۲ هزار عمل کاشت حلزون شنوایی در سال را داریم. تمامی حمایتهای اولیه، اعم از تأمین تجهیزات و هزینههای درمان، بهطور کامل توسط هیأت امنای صرفهجویی ارزی انجام میشد؛ بهمرور زمان، با استمرار تلاشها و انجام مذاکرات مؤثر، پای بیمهها نیز به این مسیر باز شد و اکنون، خوشبختانه، ما دارای ۱۶ مرکز فعال کاشت حلزون در سراسر کشور هستیم که ارتباط تنگاتنگی با معاونت درمان و هیات امنا دارند. اساتید گرانقدر در قالب یک کمیته تخصصی، وظیفه سیاستگذاری و تعیین جهتگیریها را در این حوزه بر عهده دارند.
وی ادامه داد: این موفقیت بزرگ، نتیجه همافزایی و هماهنگی میان دستگاهها، نهادها و ارگانهای مختلف کشور است؛ نمونهای روشن از کار جمعی هدفمند و متعهدانه در خدمت سلامت مردم.
لزوم تامین فناوریهای نوین پزشکی
صفوی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: سؤال اینجاست که آیا ما در این مسیر به نقطه مطلوب رسیدهایم؟ اگرچه در مقایسه با بسیاری از کشورهای منطقه، وضعیت قابل قبولی داریم، اما هنوز راهی در پیش است و نیاز به توجه و رسیدگی بیشتر در این حوزه احساس میشود. برای مثال، فناوریهای نوین پزشکی، هر ساله با شتابی روزافزون در حال پیشرفتاند که باید سریعتر فراهم کنیم؛ تأمین اعتبار برای بهرهمندی از این فناوریها نیز امری ضروریست، اما هزینههای آن بهمراتب بالاتر از منابعی است که در حال حاضر در اختیار داریم. با این وجود، حتی در دشوارترین شرایط نیز، هیأت امنای صرفهجویی ارزی خدمات خود را متوقف نکرده و همواره در مسیر ارائه خدمت گام برداشته است.
وی گفت: در حال حاضر، یکی از نیازهای جدی ما، توجه به فناوریهای نوین در عرصه شنوایی است. این مهم، نیازمند حمایت جدی وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه است. اقدام اخیر هیأت امنا در این زمینه نیز قابل توجه بوده؛ همچون گامی که در زمینه تأمین و جایگزینی پروسسورهای کاشت حلزون برداشته شد.
وی گفت: حدود ۲۶۰۰ بیمار دارای پروسسورهایی بودند که عمر آنها از ۱۰ سال گذشته بود. این بیماران فراخوان شدند و تجهیزات جدید برایشان تأمین شد. هر واحد این تجهیزات قیمتی در حدود ۲۰ میلیون تومان داشت، اما با همراهی ارزشمند بیمه سلامت و استفاده از منابع صندوق بیماران صعب العلاج، این هزینه برای خانوادهها قابلپرداخت شد.
وی عنوان کرد: با این حال، هنوز هم هزینه پروسسورها تحت پوشش بیمه قرار ندارد و تأمین آنها از سوی هیأت امنای صرفهجویی ارزی انجام میشود. چنانچه بیمهها بتوانند در این زمینه همراهی بیشتری داشته باشند، میتوانیم گامی مؤثر در تأمین نسل جدیدی از تجهیزات برداریم؛ تجهیزاتی که مبتنی بر هوش مصنوعیاند و قابلیت ارتقای کیفیت شنیدن را به صورت هوشمند فراهم میکنند.
صفوی با بیان اینکه بهروزرسانی تجهیزات جراحی نیز از دیگر الزامات امروز است، گفت:هیأت امنا آمادگی کامل دارد تا در صورت تعیین سیاستهای لازم از سوی وزارت بهداشت، برای نوسازی و تأمین این تجهیزات اقدام کند. یکی دیگر از موارد مهم، تأمین قطعات یدکی برای این تجهیزات است، که بهویژه برای خانوادهها اهمیت زیادی دارد؛ چراکه با نوسانات نرخ ارز، مابهالتفاوت قیمتی بالایی ایجاد میشود که باید برای آن چارهاندیشی شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، برخی محدودیتهای قانونی اخیر موجب کندی روند تأمین خدمات و تجهیزات شدهاند. قوانینی که بخشی از اختیارات و تسهیلات پیشین هیأت امنا را محدود کردهاند، فرآیندها را پیچیدهتر و در مواردی کندتر کردهاند. اگر قانونگذاران در این زمینه حمایت لازم را بهعمل آورند، بیتردید میتوانیم خدمات گستردهتر و با سرعت بیشتری به مردم ارائه دهیم.
رییس هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران در پایان گفت: افتخار میکنم که عضوی از هیأت امنای صرفهجویی ارزی هستم. یکی از بزرگترین دلگرمیهای کارکنان این مجموعه، دیدن ثمرات تلاشهایشان در بهبود زندگی بیماران است. این حس رضایت، خستگی سالها تلاش را از تن آنان میزداید؛ بهویژه زمانی که میبینند فناوریهایی که با دستان خود به کشور آوردهاند، امروز در سطح جامعه منشأ اثر شدهاند.