
وزیر بهداشت، با اشاره به انجام سالانه ۲ هزار کاشت حلزون شنوایی برای کودکان در کشور، بر تحقق عدالت در سلامت که یکی از اولویتهای اصلی وزارت بهداشت است، تاکید و خواستار تلاشی مضاعف برای توسعه و گسترش بهداشت و سلامتی در کشور شد.
به گزارش مدنیوز، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبتهای گوش و شنوایی که امروز، دوشنبه اول اردیبهشتماه ۱۴۰۴ و همزمان با نخستین روز از هفته سلامت در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: امیدوارم این اقدام بزرگ و خدمت خیرخواهانه و ارزشمند که در حال انجام است، هرچه بیشتر و بهتر از گذشته بتواند در رفع ناتوانی ناشی از کمشنوایی در کشور مؤثر واقع شود.
تجلیل از پیشگامان کاشت حلزون
وزیر بهداشت در بخشی از سخنان خود ضمن تقدیر از تلاشهای صورتگرفته در مسیر پیشرفت درمان کمشنوایی در کشور، از دو تن از پیشگامان این حوزه یاد کرد و با اشاره به روند رو به رشد خدمات کاشت حلزون در کشور، تأکید کرد: این دستاورد حاصل زحمات بیوقفه و ارزشمند متخصصان و مدیرانی است که سالها در این مسیر تلاش کردهاند.
وی در ادامه، با ادای احترام به مرحوم شیبانی، خاطرنشان کرد: ایشان در دوران مسئولیت خود در هیأت امنای ارزی، توجه ویژهای به حوزه کاشت حلزون داشتند و با پیگیری مستمر، زمینهساز آغاز این حرکت در کشور شدند.
وزیر بهداشت همچنین از آقای فرهادی به عنوان یکی از بنیانگذاران تکنیکها و روشهای نوین کاشت حلزون یاد کرد و گفت: ایشان از پیشگامان این عرصه بودهاند و تلاشهای چشمگیری در توسعه و ارتقاء خدمات درمان کمشنوایی در کشور داشتهاند. برای ایشان سلامتی و توفیق روزافزون آرزومندم.
ظفرقندی گفت: پاداش این کوششها امروز به بار نشسته و درحال حاضر، سالانه حدود ۲ هزار مورد کاشت حلزون در کشور انجام میشود؛ عددی بزرگ و افتخارآفرین.
وزیر بهداشت تصریح کرد: به باور بنده، باید همواره از این قبیل دستاوردهای نیکو سخن گفت، چراکه یادآور ظرفیتها و توانمندیهای کشورمان است و دلگرمی و انگیزهای برای ادامه راه خواهد بود.
انجام سالانه ۲ هزار کاشت حلزون شنوایی برای کودکان در کشور
وزیر بهداشت در ادامه سخنانش بیان کرد: در کشور ما، سالانه حدود ۲ هزار مورد کاشت حلزون شنوایی برای کودکان انجام میگیرد که خوشبختانه این خدمات، بهصورت کاملاً رایگان و بدون تحمیل هزینه به خانوادهها ارائه میشود؛ میتوان گفت که در عمل، این خدمت حیاتی به شکل صد درصد رایگان در اختیار نیازمندان قرار دارد.
ظفرقندی با بیان اینکه کمشنوایی علل گوناگونی دارد، عنوان کرد: از جمله علل کم شنوایی و ناشنوایی میتوان به ژنتیک، عفونتها، کهولت سن و سایر زمینههای مؤثر اشاره کرد. بر اساس گزارشهای منتشرشده از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO)، در حال حاضر حدود ۶۳۰ میلیون نفر در جهان از درجاتی از ناتوانی شنوایی رنج میبرند و پیشبینی میشود این آمار تا سال ۲۰۵۰ به مرز نگرانکننده ۹۳۰ میلیون نفر برسد. این روند افزایشی، زنگ خطری جدی برای نظامهای سلامت در سراسر جهان است.
وی افزود: آمارهای مختلف حاکی از آن است که میزان شیوع کمشنوایی در سطوح مختلف، از ۱۰ تا ۲۵ درصد جمعیت را درگیر میسازد. نکتهای که از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید مورد توجه جدی نظام بهداشت و درمان قرار گیرد، آن است که این آمار در میان دهکهای پایین اقتصادی-اجتماعی، به مراتب بالاتر است؛ مسالهای که مسئولیت ما را در تحقق عدالت در سلامت (یکی از اولویتهای اصلی وزارت بهداشت)، مضاعف میسازد و به ما حکم میکند که بیش از پیش مراقبت کنیم.
غربالگری و تشخیص زودهنگام ۹۷ درصدی مشکلات شنوایی نوزادان بدو تولد؛ افتخارآمیز و امیدآفرین است
وزیر بهداشت با بیان اینکه حدود ۳.۹ نوزاد در هر هزار تولد با عارضه کمشنوایی متولد میشوند، عنوان کرد: عدد غربالگری نوزادان به عنوان ابزاری مؤثر برای تشخیص زودهنگام، جایگاهی پراهمیت دارد و در حال حاضر بیش از ۹۷ درصد نوزادان بدو تولد تحت پوشش برنامه غربالگری شنوایی، مشکل شنوایی شان سریعتر تشخیص داده شده و تحت درمان قرار میگیرند.
وی افزود: آنچه در گذشته موجب رنج فراوان خانوادهها میشد، تأخیر در تشخیص این ناتوانی بود. هنگامی که کمشنوایی دیر تشخیص داده شود، حتی با وجود کاشت حلزون و تمامی مداخلات درمانی، اثربخشی به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. در حالیکه تشخیص زودهنگام، کلید موفقیت درمان و بهرهوری کامل از خدمات سلامت در این زمینه است.
وی گفت: این دستاورد بزرگ در حوزه سلامت، نشانهای روشن از تلاشهای مؤثر و جهتدار در راستای ارتقای سلامت شنوایی در کشور است و نویدبخش آیندهای روشنتر برای فرزندان این سرزمین خواهد بود.
ظفرقندی تصریح کرد: معتقدم که همچنان باید توجه بیشتری معطوف به شبکههای بهداشت محلی و آموزشهای بهداشتی در مدارس شود. باید حضور مؤثرتر و پررنگتری در این عرصهها داشته باشیم، چراکه با وجود انجام غربالگریهای گسترده، هنوز هم درصدی از کودکان ما در بدو ورود به مدرسه، با درجاتی از ناتوانی شنوایی مواجهاند؛ آمارها نشان میدهد که نزدیک به ۲.۵ درصد از کودکان، علیرغم این اقدامات، همچنان با این مشکل وارد نظام آموزشی میشوند. این یعنی پلهای دیگر باقیست که باید طی شود؛ مرحلهای که نیازمند تلاش مضاعف و برنامهریزی دقیقتر است.
زیرساخت حقیقی توسعه هر کشوری، انسان سالم است
وی گفت: بیتردید میزان اهتمام و برنامهریزی مسئولان عالیرتبه در حوزه سلامت، بازتابی از میزان ارزشی است که یک کشور برای مردم خویش قائل است. چراکه زیرساخت حقیقی توسعه هر کشوری، انسان سالم است. اگر سلامت جسم و روان در جامعه دچار اختلال شود، نهتنها بار مالی و انسانی سنگینی بر نظامهای اقتصادی و اجتماعی تحمیل خواهد شد، بلکه مسیر توسعه نیز دچار انسداد میشود.
وی ادامه داد: بر این اساس، اگر بپذیریم که انسان سالم پایه و بنیاد پیشرفت است، باید نظامی یکپارچه و منسجم برای آموزش، پیشگیری و درمان فراهم آوریم. آموزش، یعنی آگاهیبخشی مستمر به خانوادهها؛ بهگونهای که هر مادر بتواند از طریق ابزارهای ساده و در دسترس، مانند تلفن همراه، هشدارهای لازم را در مورد سلامت فرزندش دریافت کرده، اقدامات اولیه را انجام دهد و در صورت لزوم به مراکز سلامت مراجعه کند؛ چنانچه این مسیر به درستی طی شود، اطمینان دارم، و بر پایه دانش و تجربه حرفهای خود عرض میکنم، که بیش از ۵۰ درصد از سرطانها در کشور ما، در مراحل قابل درمان قابل شناسایی هستند، نه در مراحل پیشرفته. اما برای تحقق این امر، نیازمند توجه به ابعاد عمومی سلامت و آنچه تحت عنوان مسئولیت اجتماعی و عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت شناخته میشود، هستیم.
وزیر بهداشت اظهار کرد: این فقط کار وزارت بهداشت نیست، بلکه رسانهها، بهویژه رسانه ملی، باید نقشآفرینی مؤثرتری داشته باشند، همچنین نظام آموزش و پرورش، نهادهای فرهنگی و هنری، و تمامی ارکان جامعه باید در کنار هم قرار گیرند تا بتوانیم با همکاری جمعی، جامعهای سالم، پویا و توانمند بنا نهیم.
وی در پایان با بیان اینکه یکی از مهمترین شاخصهای توسعهیافتگی نظام سلامت هر کشور، نحوه رسیدگی آن به کودکان و بیماران مبتلا به بیماریهای صعبالعلاج است، گفت: این دو گروه، معیارهایی کلیدی و پرمعنا در سنجش عدالت و کیفیت خدمات سلامت بهشمار میآیند. امیدوارم همگی در کنار یکدیگر، با همدلی و تلاش مشترک، ایران را به جامعهای سالم، شاداب و سرافراز بدل سازیم.