
متخصص مغز و اعصاب با اشاره به نقش عوامل سبک زندگی در پیشگیری از آلزایمر، تأکید کرد: فعالیتهایی مانند گوش دادن به موسیقی، انجام بازیهای فکری و بهرهمندی از نور خورشید، در کنار داشتن ارتباطات اجتماعی، روحیه شکرگزاری، خواب، تغذیه سالم و تحرک بدنی، میتوانند روند بروز این بیماری را کند کرده و حافظه را تقویت کنند.
به گزارش مدنیوز، مهر دخت مزده با رد این تصور که هر فراموشی یا کاهش حافظهای نشانه آلزایمر است، عنوان کرد: روال تدریجی عقل معمولاً در شش حوزه توجه، تمرکز، عملکرد اجرایی، روان و حافظه اختلال ایجاد میکند، بنابراین هر نوع اختلال حافظه را نمیتوان آلزایمر دانست.
وی با بیان اینکه آلزایمر یکی از شاخههای بیماری دمانس است، افزود: آلزایمر معمولاً زیر ۶۵ سال را درگیر میکند و بالای این سن، بیشتر دمانسهای عروقی بر اثر درگیری عروق کوچکمغز، فشارخون بالا، چربی خون و قند بالا رخ میدهد که تحت عنوان دمانس واسکولار شناخته میشوند.
مزده با اشاره به اینکه تقریباً زن و مرد به یک اندازه به آلزایمر مبتلا میشوند، اظهار کرد: تنها پنج تا ده درصد از موارد، زمینه ارثی در ابتلا به این بیماری نقش دارد.
این متخصص مغز و اعصاب درباره سازوکار بروز این بیماری توضیح داد: بر اثر رسوب ماده بتا آمیلوئید A ۴ و به دنبال آن اختلال در عملکرد سلولی، روابط بین سلولی دچار آسیب شده و در نهایت سلولها دچار کاهش عملکرد و مرگ میشوند و این فرایند منجر به ابتلا به بیماری آلزایمر میشود.
مزده ادامه داد: پروتئین "T که در ساختمان سلول نقش دارد، در صورت رسوب بتا آمیلوئید دچار اختلال شده و سلول از بین میرود.
تغذیه ناسالم و افزایش خطر آلزایمر
وی با اشاره به تأثیر تغذیه ناسالم، گفت: دستکاریهای مواد غذایی، افزودن رنگهای خوراکی غیرمجاز به برخی مواد غذایی و تنقلات، طی سالهای اخیر تأثیر زیادی بر بروز اختلالات حافظه، شناختی و افزایش شیوع آلزایمر داشته است.
به گفته این متخصص مغز و اعصاب، تمام مواد غذایی که به شکل فستفود تهیه میشوند، در افزایش خطر ابتلا به این بیماری مؤثرند.
شاهکلید پیشگیری؛ تغذیه سالم و روحیه مثبت
وی با بیان اینکه تغذیه و روحیه سالم شاهکلید پیشگیری از این بیماری به شمار میرود، تأکید کرد: داشتن ارتباطات اجتماعی، روحیه شکرگزاری، خواب و تغذیه مناسب، بهرهمندی از نور خورشید، فعالیت جسمانی و ورزش منظم تأثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به آلزایمر دارد.
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه آلزایمر معمولاً منشأ تومور، غده یا ضایعه عروقی ندارد، ابراز کرد: عامل این بیماری، اختلال در پروتئینهای موجود در بدن است که با رسوب در سلولها باعث آسیب و مرگ آنها میشود.
آیا موسیقی میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد؟
مزده افزود: موسیقیدرمانی نقش مؤثری در پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر دارد. همچنین فعالیتهایی نظیر کوهنوردی، سنگنوردی و آبدرمانی، به دلیل افزایش ارتباطات اجتماعی، میتواند به تقویت قوای ذهنی کمک کند.
وی با تأکید بر اهمیت بازیهای فکری اظهار کرد: حلکردن بازیهای فکری و انجام بازیهای دوران کودکی نظیر منچ، شطرنج، جورچین تأثیر زیادی در پیشگیری یا کند کردن روند پیشرفت بیماری دارند.
این متخصص مغز و اعصاب و مدیرگروه بخش نورولوژی بیمارستان بعثت همچنین هشدار داد: استفاده بیش از حد از هوش مصنوعی باعث تنبلی مغز شده و احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد.
مزده عنوان کرد: مصرف مواد غذایی همچون فلفلدلمهای سبز، کرفس و باقلا تأثیر زیادی بر پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر، پارکینسون و بهبود عملکرد حافظه دارد.
وی در پایان تأکید کرد: افسردگی، گرفتار شدن در روزمرگی و فرسودگیهای اخلاقی نیز از عوامل بروز فراموشی هستند و نمیتوان هر نوع فراموشی را بهعنوان آلزایمر تلقی کرد.