خبر فوری
سرپرست دفتر ارتقای سلامت و خدمات پرستاری وزارت بهداشت منصوب شد مصوبات جدید شورای آموزش دندانپزشکی تخم‌مرغ را فقط پخته مصرف کنید راه‌اندازی شبکه‌ای یکپارچه از مراکز تخصصی درمان ناباروری اطلاع‌رسانی به‌موقع، سپر نظام سلامت در برابر موج شایعات است شیر مادر موجب درمان زردی نوزاد می‌شود رییس دبیرخانه ستاد اجرایی کشوری برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع منصوب شد ابلاغ دستورالعمل رفاهیات کارکنان دانشگاه‌های علوم پزشکی از سوی وزارت بهداشت پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور هشدار درباره شیوع اندومتریوز در زنان سن بالای بارداری؛ زنگ خطر برای مادران آینده بیانیه معاون پرستاری وزارت بهداشت در وبینار روز جهانی پرستار کاهش ۳.۱ درصدی تلفات جاده‌ای در سال گذشته اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل قانون کار از سال ۱۴۰۴ برای کارکنان مشاغل کارگری نظام سلامت افزایش مبلغ اضافه‌کار پرتوکاران و آزمون استخدامی در مراحل نهایی پیگیری
۱۰:۱۲ - ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴
تعداد‌بازدید‌: ۱۶

فوق تخصص نوزادان، با اشاره به شیوع بالای زردی در روز‌های ابتدایی تولد، تأکید کرد هرچند این عارضه در بیشتر موارد بی‌خطر است، اما در صورت بی‌توجهی می‌تواند به آسیب‌های جبران‌ناپذیری مانند صدمه مغزی منجر شود. وی بر ضرورت تشخیص و درمان به‌موقع تأکید کرد.

به گزارش مدنیوز و به نقل از وبدا ، فاطمه اقبالیان، با اشاره به شیوع بالای زردی یا ایکتر در روز‌های ابتدایی زندگی نوزادان، گفت: هرچند این وضعیت در اغلب موارد بی‌خطر است، اما در صورت بی‌توجهی می‌تواند به عارضه‌ای جبران‌ناپذیر مانند آسیب مغزی منجر شود.

وی اظهار کرد: زردی نوزادان به دلیل افزایش سطح بیلی‌روبین ماده‌ای که از تجزیه گلبول‌های قرمز تولید می‌شود، در خون اتفاق می‌افتد.

فوق تخصص نوزادان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اذعان کرد: در حالت طبیعی، این ماده باید توسط کبد دفع شود، اما در نوزادان، به‌ویژه در روز‌های نخست تولد، هنوز سیستم دفع بیلی‌روبین کامل نیست.

۶۰ درصد نوزادان درجاتی از زردی را تجربه می‌کنند

اقبالیان با تأکید بر اینکه بیش از ۶۰ درصد نوزادان سالم درجاتی از زردی را تجربه می‌کنند، گفت: در اغلب موارد این نوع زردی طبیعی و بی‌خطر است، اما اگر سطح بیلی‌روبین بیش از حد بالا رود و وارد مغز شود، می‌تواند منجر به انسفالوپاتی حاد بیلی‌روبین یا همان کرنیکتروس شود؛ وضعیتی نادر، اما خطرناک که باعث آسیب مغزی دائمی خواهد شد.

علت‌های زردی نوزادی؛ از ناسازگاری خونی تا بیماری‌های مادرزادی

اقبالیان با بیان اینکه زردی نوزادی می‌تواند به دلایل مختلفی بروز کند، افزود: در برخی نوزادان، گلبول‌های قرمز بیش از حد طبیعی تجزیه می‌شوند و در نتیجه بیلی‌روبین زیادی در بدن تولید می‌شود. این حالت معمولاً در ناسازگاری‌های خونی بین مادر و نوزاد دیده می‌شود؛ به‌عنوان مثال، در ناسازگاری Rh وقتی مادر Rh منفی و نوزاد Rh مثبت است، این اتفاق ممکن است رخ دهد.

وی ادامه داد: همچنین، برخی نوزادان ممکن است دچار بیماری‌هایی شوند که منجر به تخریب گلبول‌های قرمز (همولیز) می‌شو، از جمله این بیماری‌ها می‌توان به کمبود آنزیم G۶PD، کمبود پیروات‌کیناز، هگزوزکیناز و بیماری‌های ارثی مانند اسفروسیتوز و الیپتوسیتوز اشاره کرد.

نقص عملکرد کبد و مشکلات تغذیه با شیر مادر

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان خاطرنشان کرد: در بعضی نوزادان، کبد هنوز قادر به برداشت و پردازش بیلی‌روبین نیست، در چنین شرایطی، بیماری‌هایی مانند سندرم ژیلبرت، سندرم کریگلر–نجار، هیپوتیروئیدی مادرزادی و تنگی پیلور نیز می‌توانند موجب اختلال در دفع طبیعی بیلی‌روبین شوند.

اقبالیان با اشاره به نقش تغذیه در بروز زردی، افزود: شیردهی نادرست یا شرایط خاص تغذیه با شیر مادر نیز می‌تواند عامل زردی باشد، نوعی از زردی که در هفته اول زندگی ظاهر می‌شود، معمولاً به‌دلیل مکیدن ضعیف نوزاد یا تکنیک نادرست شیردهی است.

وی در ادامه بیان کرد: در نوع دیگری که از هفته دوم آغاز می‌شود، شیر مادر عامل افزایش بیلی‌روبین است، اما با وجود بالا بودن آن، قطع شیر مادر توصیه نمی‌شود.

فتوتراپی، مؤثرترین روش درمان زردی

فوق تخصص نوزادان با اشاره به اینکه شایع‌ترین و مؤثرترین روش درمان زردی نوزادی، فتوتراپی است، گفت: در این روش، نور خاصی به پوست نوزاد تابیده می‌شود که باعث تجزیه بیلی‌روبین در سطح پوست شده و دفع آن را تسهیل می‌کند، البته موفقیت فتوتراپی به عواملی مانند شدت نور، نوع دستگاه، فاصله مناسب نور و میزان سطح بدن نوزاد که در معرض نور قرار می‌گیرد بستگی دارد.

امکان درمان در منزل با شرایط خاص

اقبالیان با بیان اینکه درمان زردی در منزل با دستگاه‌های فتوتراپی خانگی نیز امکان‌پذیر است، مطرح کرد: فقط در صورتی که نوزاد کاملاً سالم بوده، وزن مناسبی داشته باشد، حداقل دو روز از تولدش گذشته باشد و سطح بیلی‌روبین خیلی بالا نباشد، می‌توان در منزل زردی نوزاد را درمان کرد.

وی افزود: در درمان زردی در منزل با دستگاه‌های فتوتراپی خانگی، باید به این نکته توجه کنیم که نباید مشکلات خونی یا بیماری‌های زمینه‌ای مانند کمبود G۶PD وجود داشته باشد.

تعویض خون، راهکار نهایی در موارد شدید

فوق تخصص نوزادان و عض و هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هشدار داد: در مواقعی که سطح بیلی‌روبین بسیار بالا باشد و خطر آسیب مغزی وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به تعویض خون باشد، در این روش، حدود دو برابر حجم خون نوزاد با خون تازه جایگزین می‌شود تا بیلی‌روبین سریعاً کاهش یابد.

اقبالیان در پایان با تأکید بر اهمیت تشخیص و درمان به‌موقع گفت: هرچند زردی در بسیاری از نوزادان طبیعی و گذراست، اما هرگز نباید آن را ساده گرفت، اندازه گیری سریع بیلی‌روبین و مراجعه فوری به پزشک، بهترین راه پیشگیری از عوارض جدی و جبران‌ناپذیر زردی است.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: